RAWATAN PARUT BERLUBANG TANPA LASER

“Aarrghh !! Stress la kak, dulu naik jerawat banyak, sekarang tinggal parut hitam dan berlubang pulak ! Bila nak mekap tak lawa sebab muka nampak lubang-lubang cam kawah bulan. Sedih sangat !”

Anda alami masalah yang sama? Parut berlubang ini akan menimbulkan masalah pada wanita kerana lubang2 pada wajah akan kelihatan lebih ketara selepas kita mekap / memakai foundation. Sangat sukar bagi wanita untuk tampil jelita. Parut berlubang bukan menjadi mimpi ngeri bagi wanita malah lelaki juga. Masalah untuk hilangkan parut bekas jerawat selalunya mengambil masa yang lama untuk sembuh sepenuhnya. Terutama sekali ‘Parut Berlubang’ akibat memicit jerawat dengan kuku.

jenis parut berlubang

1. ice-pick scar 
    parut berlubang yang terdiri daripada lubang-lubang kecil tapi panjangnya
    jauh ke dalam, berbentuk seperti kulit kita ‘dicucuk jarum’.
 
2. boxscar
    Parut Boxscar ialah sejenis parut berlubang yang lubangnya lebih besar dan luas tapi tidak jauh ke dalam. Seakan-akan ‘kawah bulan’. 
 
3. rolling scar
    Parut jenis ini paling buat kepala stres sebab apabila kita pegang kulit kita, tekstur kulit rasa seperti ‘ombak’ atau ‘gunung-ganang’

rawatan parut berlubang

Ada pelbagai cara untuk hilangkan masalah parut berlubang seperti rawatan laser, microneedling dan juga pengambilan vitamin untuk kulit. Ikut pilihan dan kewangan masing-masing. Banyak duit dan nak kesan cepat boleh terus pergi buar laser. Kalau tak tahan sakit, takut nak hadap downtime effects, nak cara yang selamat dengan harga murah berbanding rawatan laser, boleh teruskan membaca artikel ini sampai habis ok 🙂 

Sejujurnya tak ramai yang berani untuk dapatkan rawatan laser kerana ianya mahal, kulit akan jadi ‘hypersensitive’ dan menyakitkan. Laser jugak mempunyai ‘downtime effect’ seperti wajah akan burn dan sebagainya. Di sini sis cadangkan penggunaan ‘natural-based skincare’ untuk memulihkan kulit yang rosak dengan selamat dan tidak menyakitkan langsung !

TAHUKAH ANDA !

Penggunaan skincare jugak boleh membantu merawat masalah parut berlubang tetapi wajib menggunakan natural-based skincare sahaja (tanpa merkuri & hydroquinone etc). Pemilihan skincare yang betul amat penting di sini untuk pulihkan semula teksture kulit yang rosak dan membantu penghasilan kolagen pada kulit wajah.

Untuk kesan lebih pantas, sis sarankan anda menggunakan SET PARUT T9SKINZ untuk merawat parut hitam, parut merah, parut campak & parut berlubang.

SET PARUT

khasiat produk

SABUN HERBA

Sabun ini diformulasikan dari ekstrak daun tapak sulaiman yang mempunyai emolient tinggi untuk memberi kelembapan semulajadi pada kulit. Selain itu ianya mampu merawat keradangan kulit dengan berkesan. Gabungan bahan seperti kunyit, cengkih dan kulit kayu manis membuatkan parut dan jerawat kecut dengan cepat.

 

MAGIC SERUM

Serum aqua-based yang tidak berminyak, tidak melekit dan mudah meresap ke lapisan dalam kulit. Molekul serum yang kecil mampu menembusi lapisan dermis kulit dan merawat parut dengan berkesan. Ianya diperkaya dengan Vitamin C, aloevera dan ekstrak pegaga untuk mencerahkan kulit dan merawat parut dengan berkesan.

ARGAN DAY CREAM

Krim siang yang bertindak melindungi kulit dari sinaran UVA dan UVB (SPF 30), tidak berminyak, melembapkan kulit yang kering dan menyegarkan kulit wajah. Ianya mengandungi Hyaluronic Acid, kolagen dan shea butter untuk memelihara kulit kekal muda dan lembap.

MASKER TURBOX

Masker organik yang dimewahkan dengan bahan seperti koalin clay (tanah liat putih), ekstrak manggis, ekstrak kelapa dan ekstrak beras untuk membantu penghasilan kolagen pada kawasan parut berlubang (sel kulit yang rosak). Sesuai untuk semua kulit termasuk kulit sensitif kerana tiada bahan pengawet, pewangi sintetik dan pewarna sintetik. Boleh jugak digunakan untuk kulit normal sebagai organik skrub dan masker.

SOALAN LAZIM !

“Sis, saya nak beli masker TurboX je tau. Sebab saya ada masalah parut berlubang jer..sabun dan krim muka saya dah ada tau”

Ye memang boleh awak.. Tapi tolong baca dan hadam betul-betul sampai habis ok.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sis tak tahu kandungan skincare korang guna,
Bila ada sifat menghakis kulit n nipiskan kulit especially night cream, sia-sia jela korang dok guna masker TurboX tiap-tiap hari tu.

Bila isi kulit baru makin tumbuh,
Malam tu korang sapu night cream,
Night cream yg hakiskan kulit plak tu..
Yg ada mercury, hydroquinone bagai,
Agak2 kulit baru terhakis atau makin tumbuh?

So jangan dok kata masker turboX tak merawat kulit uols,
Kalau skincare korang pakai tu pon mmg ada bahan terlarang, tak organik dan menghakis kulit.

Sis sangat2 sarankan korang guna jela
Set Parut T9skinz kalau nak kesan terbaik.
Sebab dalam set nie ada sabun, pelembap, masker n serum semuanya untuk merawat kulit dan membantu percepatkan proses pertumbuhan sel kulit mati

real Feedback